Sejarah Macaron

Sejarah macaron bermula di Perancis lagi. Lebih dikenali dengan 'Macaron de Paris'
Macaron kebiasaannya dihidang sebagai pencuci mulut. 
Macaron selalunya dihidang bersama teh yang tidak bergula.
Ini adalah kerana rasanya yang manis.

Sejarah macaron ini bermula apabila seorang pengasas sebuah kedai manisan atau orang Paris mengenalinya sebagai Laduree mendakwa bahawa Macarons adalah ciptaan beliau,ianya dikembangkan lagi dengan pelbagai ciptaan macaron oleh Pierre Desfontaines pada awal kurun ke-20.

Walaupun terdapat banyak Macaron dihasilkan di Perancis,tetapi ianya tidak sempurna seperti macaron yang dihasilkan oleh Laduree & Pierre. Oleh yang demikian,Laduree & Pierre Herme merupakan dua nama yang sangat terkenal dalam menghasilkan macarons terbaik yang tiada tandingannya.


Sejarah pembuatan macaron dikatakan bermula sejak 1862 lagi.
Namun begitu, pada awal tahun 2002, perbincangan mengenai Macaron semakin meluas di internet, Donnay Hay seorang wartawan dari Australia yang dikatakan individu pertama menulis mengenai macarons di dalam majalahnya dan ianya mendapat sambutan meluas sehingga Macaron menjadi hidangan di restaurant-restaurant mewah di sekitar Sydney & Melbourne. Dan dari sinilah bermulanya Macarons meluas ke negara-negara asia yang lain seperti di Jepun,Singapore dan juga Malaysia.

Begitulah sedikit sebanyak info tentang sejarah macaron yang dapat bigfatmacaron kongsikan bersama anda semua. ^^v


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.
Hope to see u again. ;)

About Me

BFM Owner

BFM Owner
Syaza Noor Fatin Adam
Chief Executive Officer
BA IDe, UniSZA
MALAYSIA
Big Fat Macaron
"Inilah rasa macaron sebenar yang mencabar tunas rasa yang membuka deria saya yang ke-6"

Macaron Lovers

Click ME!